Zilveren Panda

De Panda is een Chinese munt. Beleggers die de Panda kopen kunnen dit sinds 1983 doen. De munt is hiermee relatief oud. Wanneer we de eerste munt vergelijken met die van alternatieve zilveren munten zien we namelijk dat de Maple Leaf en de Eagle bijvoorbeeld pas een aantal jaren later het licht zagen. De Philharmonic en de Koala waren zelfs nog veel later en zijn vergeleken met de Panda natuurlijk helemaal jonge munten. De Panda is de meest bekende Chinese munt en is vanaf het begin erg populair bij zowel Chinese als internationale investeerders. Het is een mooie munt met een aantrekkelijk zilvergehalte. Wanneer we de zilveren Panda kopen krijgen we minder zilver in handen dan met de Maple Leaf, maar nog altijd een zuiverheidpercentage van 99,9 (999,9/1000). De munt meet 37 millimeter en is daarmee ongeveer net zo groot als de meeste andere bekende munten.

Het kopen van de zilveren Panda biedt ons niet alleen de intrinsieke waarde. Officieel is de munt namelijk ook een wettig betaalmiddel en is het daarom mogelijk om ook daadwerkelijk met de munt te betalen. Uiteraard is dit puur een symbolische waarde en is er eigenlijk niemand die de Panda gaat kopen om er vervolgens mee te gaan betalen. De Panda kopen doen we vanwege het zilver dat er in zit en de waarde die daaruit voort komt. Gezien het hoge zuiverheidgehalte is het zilver volop aanwezig en zorgt dit er dus ook voor dat de munt een behoorlijke waarde vertegenwoordigt. Uiteraard kan men de Panda kopen in verschillende gewichten. Het standaard gewicht bedraagt net als bij veel andere munten 1 troy ounce. Dit is niet zomaar gekozen, want die maakt het makkelijk om het totale kapitaal te berekenen. Het kopen van een Panda zorgt er namelijk voor dat men het aantal munten gemakkelijk met de prijs van het zilver kan vermenigvuldigen om op die manier de waarde van het eigen kapitaal te berekenen. Zo kan men heel snel berekenen hoeveel het eigen zilver waard is en daarmee zien of het misschien interessant is om (een deel van) het kapitaal weer in te wisselen voor geld. Mensen die de Panda kopen doen dit over het algemeen met dit doel voor ogen en wachten er dan ook op tot de waarde van het zilver hoog genoeg is zodat ze van de winst een aantal mooie dingen kunnen gaan kopen of gaan doen.

Zoals gezegd is het ook mogelijk om de zilveren Panda te kopen met een afwijkend gewicht. Mensen die de Panda kopen zijn namelijk niet altijd alleen maar geïnteresseerd in het gewicht van een troy ounce. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om te kiezen voor 1/4 troy ounce, 1/2 troy ounce, 2 troy ounce, 5 troy ounce, 12 troy ounce en tenslotte een kilo. Mensen die een zilveren Panda kopen kunnen op deze manier min of meer zelf bepalen hoeveel ze voor de munt willen betalen. Dit is zowel interessant voor beleggers als voor verzamelaars. De verzamelaars kunnen op deze manier een zilveren Panda kopen die een goedkoper is als de reguliere munt. Zo betaalt men bijvoorbeeld een kwart van de prijs voor de variant met het minste zilver. Het is op die manier mogelijk om te Panda te kopen, zonder dat men hier erg lang voor moet sparen of dat het ten kosten gaat van de aanschaf van andere munten. Aan de andere kant willen de beleggers de Panda kopen wanneer deze wat zwaarder is. Voor het is het namelijk aantrekkelijk om in een keer zoveel mogelijk zilver te kopen. Hoe groter het gewicht is, hoe lager de marge namelijk is die er op het zilver zit. Mensen die de zilveren Panda kopen doen er dus goed aan een zo groot mogelijk gewicht te kiezen wanneer ze willen gaan investeren. Uiteraard kan men ook kiezen voor een zilver spaarplan, maar in alle andere gevallen kan men het best in een keer zoveel mogelijk zilver kopen. Zo kunnen mensen die de Panda kopen een hoop geld besparen aan de hand van de verkoopkosten per keer en wordt het kopen van een Panda relatief voordelig.

Mensen die de Panda kopen dienen goed te letten op de echtheid van de munt. We weten natuurlijk allemaal dat China bekend staat om de nepproducten die er vandaan komen. In principe kan men er vanuit gaan dat de laagste prijzen niet realistisch zijn en dat men dus niet te maken zal krijgen met de echte munten. Mensen die de zilveren Panda kopen kunnen er daarnaast op letten of er een face value op de munt staat. Wanneer dit niet het geval is zijn de munten sowieso niet echt en is het dan dus ook niet verstandig om de munten te kopen. Het kopen van de Panda kan daarom het best gebeuren via een betrouwbare website of aanbieder. Natuurlijk is het heel aantrekkelijk wanneer men de zilveren munten bijvoorbeeld via eBay kan kopen tegen een zeer lage prijs. Aan de andere kant is het een stuk minder aantrekkelijk wanneer men zich bedenkt dat mensen die de zilveren Panda kopen en dit op deze manier doen er over het algemeen maar weinig voor terug krijgen wanneer ze de nepmunten in proberen te wisselen en er op dat moment dus achterkomen dat hun kapitaal een stuk kleiner is dan ze hadden verwacht.

Wanneer we de Panda kopen krijgen we een mooie munt in handen die wordt uitgegeven door de People’s Republic of China. Jaarlijks wordt er een nieuw ontwerp gekozen, waardoor het kopen van de Panda vooral interessant is voor verzamelaars. Zij kunnen de verschillende munten op die manier in hun collectie opnemen, waarbij natuurlijk enkele speciale munten extra populair zijn. Ondanks dat het design ieder jaar anders is kunnen we, wanneer we de zilveren Panda kopen, altijd kijken naar een afbeelding van een Panda, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden. Op de achterkant van de munt vinden we de Temple of Heaven, samen met de tekst ‘Zhonghua Renmin Gonghegue’. Dit betekent ‘People’s Republic of China’ en staat daarmee voor de producent en het gehele land.