Zilveren Munten

Zilveren munten zijn heel interessant, voor zowel beleggers als voor verzamelaars. Het mooie van de munten is namelijk dat ze heel voordelig aan te schaffen zijn in vergelijking tot de zilverbaren en dat er uiteraard veel verschillende, prachtige ontwerpen beschikbaar zijn. De gemiddelde verzamelaar kan om die reden gemakkelijk jaren vooruit en de collectie op die manier steeds verder uitbouwen. Het mooie van het verzamelen van zilveren munten is daarbij dat men een leuk kapitaal op kan bouwen en op die manier ook nog eens een leuk rendement kan maken op de munten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de zilverkoers stijgt zoals we de afgelopen jaren hebben gezien. Door de zilveren munten op dat moment te verkopen kan men profiteren van een aardige winst, al is dat natuurlijk niet altijd de bedoeling van de verzamelaars. Voor de beleggers ligt dit heel anders en velen van hen hebben dan ook al leuk kunnen verdienen aan de hoge prijs die men op het moment dient te betalen voor het zilver dat men wil verkopen.

Zilveren munten bieden een aantal voordelen ten opzichte van zilver baren. Zo worden de baren over het algemeen belast met het hoge BTW tarief. Dit komt door het feit dat de autoriteiten de zilver baren doorgaans niet zien als een investering, maar als een industriële aankoop. De grote bedrijven die het zilver gebruiken om te verwerken in allerlei andere producten zoals elektrische apparaten hebben hier voor gezorgd. Het is op die manier minder aantrekkelijk om de zilverbaren aan te schaffen als investering. Voor veel zilveren munten geldt niet het hoge BTW tarief en deze munten zijn daarom dan ook veel beter geschikt als investering. Uiteraard dient men er goed op te letten welke munten er zijn vrijgesteld van deze hoge Belasting Toegevoegde Waarde om er op die manier voor te zorgen dat de juiste munten op een voordelige manier kunnen worden aangeschaft. Wanneer men weet om welke munten het gaat is het vervolgens vrij eenvoudig om de juiste zilveren munten in huis te halen en op die manier een deel van het kapitaal om te zetten in zilver, een edelmetaal dat zorgt voor een vaste waarde van het kapitaal en eventueel ook nog voor een aantrekkelijk rendement wanneer de koers zich op de juiste manier zal ontwikkelen.

Een tweede voordeel van de zilveren munten en zilver kopen in het algeemeen vindt men terug in de afmetingen en het gewicht. Aangezien de munten relatief klein van stuk zijn is het niet nodig om deze op een zeer professionele manier te laten beveiligen en bewaren. Natuurlijk is het verstandig om goed na te denken over de manier waarop de zilveren munten bewaard worden, maar anders dan bij goud is het veel minder vaak nodig om hiervoor een professioneel bedrijf in te schakelen dat hiervoor zal zorgen. Het nadeel daarvan is namelijk dat het relatief veel kosten met zich meebrengt en er op die manier voor kan zorgen dat het rendement van het zilver uiteindelijk een stuk minder wordt of zelfs weg zal vallen. De zilveren munten kan men over het algemeen uitstekend zelf bewaren, bijvoorbeeld door deze in een eigen kluis te leggen of op een speciale plaats te bewaren waar verder niemand vanaf weet. Deze plaats hoeft gelukkig helemaal niet groot of stevig te zijn, want de zilveren munten zijn over het algemeen klein genoeg om ze overal waar men dat maar wenst op te kunnen bergen.

Ten derde is de waarde van de zilveren munten relatief laag. Natuurlijk zijn het dure munten wanneer men het vergelijkt met de waarde van andere, reguliere betaalmiddelen. Toch ligt de prijs van de munten een stuk lager dan die van bijvoorbeeld gouden munten. Het is voor veel mensen daardoor een stuk lastiger om te investeren in gouden munten. Men dient op die manier een hoop geld om te zetten in goud, geld dat niet iedereen zomaar in huis heeft. Alleen wanneer men een relatief groot bedrag aan geld over heeft is het mogelijk om dit om te zetten in goud en er ook echt wat aan te verdienen. Het is veel gemakkelijker om een deel van het beschikbare geld om te zetten in zilveren munten. Op die manier kan eigenlijk iedereen profiteren van dit edelmetaal en de vaste waarde hiervan. Waar het beleggen in goud eigenlijk alleen is voorbehouden aan de mensen die over een uitgebreid vermogen beschikken, kunnen aan de hand van zilveren munten veel meer van deze mogelijkheden profiteren.

Uiteraard zijn de zilveren munten hierdoor ook aantrekkelijker voor verzamelaars. Het is niet nodig om grote bedragen uit te geven om de gouden munten aan te kunnen kopen. Wanneer men een bekende gouden munt aan wil schaffen dient er over het algemeen diep in de buidel te worden getast. Nu is dit niet iets wat de meeste verzamelaars direct vervelend zullen vinden, het is immers hun passie, maar het is soms gewoonweg niet mogelijk om het bedrag bij elkaar te krijgen en op die manier de munt aan de verzameling toe te voegen. Door te kiezen voor de zilveren munten kan men met een relatief klein bedrag toch een leuke collectie bij elkaar brengen en op die manier ook daadwerkelijk wat tonen aan mensen die bijvoorbeeld uit interesse eens een kijkje komen nemen en de collectie daarom wel eens willen zien. Zilveren munten zijn een stuk voordeliger in de aanschaf en zijn eigenlijk net zo waardevast als de gouden munten, dus wat dat betreft is het voor de verzamelaars niet per se nodig om voor goud te kiezen.

De bekende zilveren munten zijn daarbij net zo makkelijk verhandelbaar. Zolang men kiest voor de zilveren munten die over de hele wereld worden verhandeld is het als investeerder mogelijk om de munten gemakkelijk weer te verkopen wanneer de koers zich op een positieve manier heeft ontwikkeld. Het zilver van goede kwaliteit biedt op die manier de mogelijkheid om er heel gemakkelijk in te handelen, bijna net zo eenvoudig als in aandelen of gewoon geld zoals dollars of euro’s.