Zilveren Maple Leaf

Mensen die de Maple Leaf kopen doen dit onder andere om het hoge gehalte aan zilver dat zich in de munt bevindt. In principe kunnen we de zilveren Maple Leaf zien als puur zilver, met een zilvergehalte van maar liefst 999.9/1000. Het kopen van de Maple Leaf gebeurt om die reden dan ook maar weinig als verzamelobject, maar over het algemeen veel meer als investering. Investeerders weten dat de munt vrij is van BTW en daarom een hoop waarde vertegenwoordigt. Mensen die de zilveren Maple Leaf kopen schaffen daarmee eigenlijk 1 troy ounce aan zilver aan. Dit is 31,103 gram en het gewicht waarin de prijs van het zilver wordt uitgedrukt. Wanneer we de verschillende koersen bekijken zullen we daar zien dat de prijs wordt aangegeven als dollar per troy ounce, of euro per troy ounce. Zilver kopen stelt ons op die manier in staat om heel gemakkelijk de waarde van ons kapitaal in zilver te berekenen. We kunnen de koers van het edelmetaal simpelweg vermenigvuldigen met het aantal munten dat we in ons bezit hebben.

Wanneer we de zilveren Maple Leaf kopen krijgen we een munt in handen die wordt geproduceerd door de Royal Canadian Mint, uit Canada. Dit is hetzelfde bedrijf dat ook de gouden Maple Leaf produceert. Dit bedrijf voldoet aan de beste standaarden en is daarmee dan ook in staat om de beste kwaliteit zilver te leveren, zoals we hebben gezien. Het kopen van de Maple Leaf brengt ons daarnaast natuurlijk een munt die op zich prachtig is om te zien. Op de voorkant van de munt vinden we het esdoornblad, dat we ook kennen uit de vlag van Canada. Dit is het symbool van het land en geeft daarmee heel direct aan waar deze munt z’n oorsprong vindt. Op de achterkant staat de beeltenis van Queen Elizabeth II. Mensen die de zilveren Maple Leaf kopen doen dit over het algemeen dus omwille van de investering, maar de beeltenissen zijn evengoed prachtig om te zien en daarmee zeer interessant.

We kunnen de Maple Leaf kopen sinds 1988. Vanaf dat jaar is de Royal Canadian Mint begonnen met de productie van deze mooie zilveren munt. Sindsdien zijn er aardig wat veranderingen doorgevoerd. De meeste veranderingen hadden te maken met het ouder worden van de koningin. In de tussentijd is zij, net als ieder ander, ouder geworden en de producent heeft daarom besloten dat de beeltenis een paar keer aangepast moest worden. Het kopen van de Maple Leaf uit verschillende jaren is om die reden niet helemaal hetzelfde en daarom natuurlijk wel zo interessant. Wanneer men een zeer oude zilveren Maple Leaf zou kopen is de beeltenis anders dan wanneer men een nieuwe Maple Leaf zou kopen. Uiteraard is de waarde van de munt in principe hetzelfde wanneer we kijken naar de waarde in combinatie met de prijs van zilver. In de beide munten bevindt zich namelijk precies evenveel zilver: 1 troy ounce. De zilveren Maple Leaf kopen gebeurt daarnaast tegenwoordig per 25 stuks wanneer men een complete verpakking (tube) wil kopen. Voorheen werden de munten per 20 verpakt, maar dit is in 2008 veranderd door de Royal Canadian Mint.

Zoals gezegd kunnen mensen de Maple Leaf kopen in het zilver of in het goud. De gouden munten zijn uiteraard een stuk waardevoller dan de zilveren, maar daarmee ook een stuk duurder in de aanschaf. Met name om die reden kiezen veel mensen voor de zilveren Maple Leaf. Deze munt kunnen we overigens in allerlei verschillende soorten kopen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de munten met een Privy Marky te kopen, gekleurde munten te kiezen of een Maple Leaf met een hologram aan te schaffen. Deze verschillende varianten maken het kopen van de Maple Leaf munten natuurlijk vooral interessanter voor verzamelaars. Beleggers hebben hier verder niet zo veel aan wanneer ze op zoek zijn naar een munt die een grote waarde vertegenwoordigt. Tevens kunnen we de zilveren Maple Leaf kopen in verschillende gewichten. Zoals gezegd biedt de originele Maple Leaf precies en troy ounce aan zilver, maar wanneer de prijs hiervan te hoog blijkt te liggen kan men er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 1/10 troy ounce of 1/4 troy ounce aan te schaffen. Zo is het mogelijk om in principe minder zilver te kopen. Een Maple Leaf kopen is op die manier een stuk voordeliger en zo nog beter bereikbaar voor mensen die misschien niet hadden gedacht dat ze konden investeren in zilver. In 2007 kon men zelfs een Maple Leaf kopen van 100 kilo. Het kopen van de Maple Leaf met een dergelijk gewicht was uiteraard alleen weggelegd voor de echt grote investeerders. Naar verluid zijn er dan ook maar enkele handen vol van deze munten verkocht. De Royal Canadian Mint heeft er hiermee eerder voor gezorgd dat de verzamelaars en echt grote investeerders de mogelijkheid kregen zich in een nieuw avontuur te storten. De gewone munten zijn veel beter bereikbaar voor het gewone publiek.

De Maple Leaf kopen is daarnaast zeer interessant vanwege de grote bekendheid, wereldwijd. Wanneer men een bepaalde set munten zou kopen die verder weinig bekend is in de rest van de wereld is de waarde ervan direct een stuk lager. De zilveren Maple Leaf kopen is echter een goed idee voor iedereen die wil investeren in zilver, omdat de waarde eigenlijk over de gehele wereld erkend wordt. Wanneer men op een bepaald moment besluit de munt om te willen ruilen voor geld zal er dan ook een eerlijke waarde worden betaald en krijgt men op die manier een nette prijs. Wanneer men een munt in het bezit heeft die verder niemand kent is het goed mogelijk dat de betaalde prijs een stuk lager zal zijn dan de intrinsieke waarde van de munt en gaat men er natuurlijk niet op vooruit. Het kopen van de Maple Leaf is daarom zeer interessant voor beleggers en dat helft de munt natuurlijk steeds verder. Op deze manier maken steeds meer mensen kennis met de munt.