Zilveren Eagle

Eagle

De Eagle heet voluit de American Silver Eagle. De munt is hiermee de Amerikaanse zilveren munt, die over de gehele wereld zeer bekend is. De Eagle kopen is daarmee heel interessant voor beleggers die er graag in willen handelen of de munten na een bepaalde tijd in ieder geval weer willen verkopen. Wanneer de munt minder bekend zou zijn zou de prijs natuurlijk lager zijn, want kan men deze minder gemakkelijk verkopen omdat de vraag laag is. Nu de vraag hoog is kan men de zilveren Eagle kopen en deze later gemakkelijk weer van de hand doen, bijvoorbeeld wanneer de prijs van het zilver weer een eind is gestegen en men er op die manier gemakkelijk aan kan verdienen.

Het gewicht van de Eagle is gelijk aan dat van bijvoorbeeld de Maple Leaf uit Canada. De beide munten wegen allebei precies 1 troy ounce, wat het makkelijk rekenen maakt voor de mensen die de munten in het bezit hebben. Het zilvergehalte van de Eagle is echter iets lager dan dat van de Maple Leaf. De zilverwaarde is namelijk 999/1000, tegenover 999.9/1000 voor de Canadese munt. Desalniettemin zien mensen die de Eagle kopen de munt als puur zilver en daarom heel interessant als handelswaar. Het gewicht van de munt is overigens vergelijkbaar met veel van de andere munten. Al is het natuurlijk ook mogelijk om andere gewichten te kiezen en op die manier de prijs een beetje te drukken. Minder gewicht aan zilver betekent namelijk altijd een lagere prijs, waardoor ook minder bedeelde mensen de zilveren munten kunnen kopen.

Wanneer we de Eagle kopen krijgen we dus een Amerikaanse munt in handen. Het gaat hierbij om exemplaren die afkomstig zijn uit de US Mint, uiteraard in Amerika. Er bestaan daarbij twee verschillende versies van de munt. Dit is de voornaamste reden dat zowel beleggers als verzamelaars de zilveren Eagle kopen. Het kopen van de Eagle is namelijk mogelijk als verzamelaar of als beleggers, zolang men de goede versie maar aanschaft. Er bestaat namelijk zowel een UNC (uncirculated) als een Proof editie. Met name deze tweede editie is erg populair onder de verschillende verzamelaars. Wanneer zij een Eagle kopen letten ze er dus op dat ze deze versie in handen krijgen en niet de munt krijgen die nu juist de investeerders zo graag zien. Dat is de UNC variant, die daarmee uitermate geschikt is als belegging. Zo kan men de zilver kopen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de inflatie weinig kans zal hebben en dat het kapitaal in ieder geval goed behouden zal blijven, ook wanneer de economie tegenvalt en er daarom onrust ontstaat op de financiële markten.

We kunnen de zilveren Eagle kopen vanaf het moment in 1986 dat de productie werd opgestart. De munt is hiermee wat ouder dan de Maple Leaf, die twee jaar later voor het eerst geslagen werd. Jaarlijks wordt er door de US Mint een nieuwe munt uitgegeven, waardoor het onder verzamelaars een wedstrijd is geworden om de mooiste jaren te vinden en deze toe te voegen aan de collectie. Een zilveren Eagle kopen uit 1996 is voor velen bijvoorbeeld een stuk mooier dan een Eagle kopen uit 1992, of een ander jaar. Daarnaast zijn ook de munten uit 1986 natuurlijk erg populair, het geboortejaar van deze munt. De exemplaren uit 1996 zijn natuurlijk voornamelijk populair vanwege het tienjarig jubileum dat er destijds gevierd werd.

Het kopen van de Eagle stelt ons tevens in staat om erachter te komen waar de munt is geslagen en waar in Amerika de munt z’n oorsprong heeft gevonden. US Mint maakt gebruik van drie verschillende plaatsen waar de munten worden geslagen. Wanneer we een Eagle kopen kunnen we zo te maken krijgen met een zilveren munt uit zowel Philadelphia, San Francisco en West Point, New York. De oudste munten werden doorgaans gemaakt in San Francisco. Dit was het punt waar de meest munten werden geslagen en daarmee relatief onaantrekkelijk onder verzamelaars. Mensen die de Eagle kopen wilden liever een originele munt, bijvoorbeeld uit een van de twee andere gebieden. Tegenwoordig worden de meest munten echter geslagen in West Point, New York. Dit heeft er toe geleid dat de munten uit San Francisco natuurlijk in waarde zijn gestegen, met name onder de verzamelaars. Een zilveren Eagle kopen uit die plaats is nu ineens een stuk minder normaal geworden en daarom natuurlijk aantrekkelijk. Mensen die de Eagle kopen kunnen zelf controleren waar deze vandaan komt door op de munt op zoek te gaan naar een P, een S of een W. Uiteraard staan deze drie letters voor de verschillende plaatsen waar de munt geslagen wordt. Een Eagle kopen is daarmee op zich al interessant, los van de waarde die de munt kent.

Deze waarde is overigens ook wettelijk vastgelegd. Het kopen van de Eagle stelt men in staat om er ook daadwerkelijk mee te betalen in een van de Amerikaanse winkels, al zullen niet veel mensen dat direct doen. De munt kent een officiële waarde van 1 dollar. Dit staat natuurlijk in schril contrast met de hoge waarde die de munt kent als gevolg van de waarde van het zilver. Mensen die de zilveren Eagle kopen doen dit over het algemeen dan ook niet om deze uit te gaan geven in een van de winkels en deze waarde is daarom voornamelijk symbolisch.

Op de munt vindt men het design van Adolph A. Weinman, een beeltenis die we eerder terugvonden op de half-dollar munten tussen 1969 en 1947. Het kopen van de Eagle stelt ons daarmee in staat om een kleine reis terug in de tijd te maken. Het design staat voor ‘Walking Liberty’ en is een van de meest populaire ontwerpen in Amerika. Het was voor de producent dan ook niet moeilijk om te kiezen uit de verschillende mogelijkheden. Mensen die de zilveren Eagle kopen doen dit grotendeels ook vanwege het ontwerp. Bovendien is de munt ook wat steviger dan de Maple Leaf, aangezien het zilver een relatief zacht materiaal is en daarmee dus ook minder stevigheid kan bieden.