Zilver Koers

De zilver koers is de laatste jaren enorm gestegen. Dit betekent dat eigenaren van zilver er behoorlijk op vooruit zijn gegaan. Uiteraard heeft dit er ook voor gezorgd dat steeds meer mensen heil zien in zilver en daarom de koers van het zilver nauwlettend in de gaten houden. Het is natuurlijk altijd moeilijk om de koers te voorspellen voor de komende jaren, maar de verwachting is toch wel dat deze nog lekker op zal lopen en op die manier het goud zal volgen.

30 Dagen Zilver Koers


Grafieken aangeboden door www.kitco.com

1 Jaar Zilver Koers


Het volgen van het goud doet de zilverkoers namelijk altijd al. Net als goud is zilver een edelmetaal. De verschillende edelmetalen werken eigenlijk precies andersom ten opzichte van de rest van de financiële markten. In technische termen betekent dit dat de edelmetalen over het algemeen een negatieve bèta hebben, in gewoon Nederlands kunnen we stellen dat de koers van het zilver omhoog gaat wanneer het op de rest van de markten wat minder gaat en andersom. De zilver koers doet het daarom dan ook uitstekend wanneer we in een economische terugval als de huidige terechtkomen. De verschillende beleggers zien over het algemeen niet echt heil meer in de reguliere beleggingen en stappen daarom over op de edelmetalen. Deze zijn een stuk minder volatiel en daarnaast prima bestand tegen zaken als de inflatie. Door het geld om te wisselen voor zilver of goud kan men er voor zorgen dat het geld in ieder geval niet minder waard zal worden en met een beetje geluk zelfs veel meer.

De zilver koers doet het dan ook vooral goed wanneer de verschillende landen het financieel allemaal even wat moeilijker hebben. Een goed voorbeeld van een van de landen die in financieel zwaar weer zitten is Amerika. In dit land van de onbegrensde mogelijkheden wordt er op de pof geleefd, iets wat ze vroeg of laat in de problemen zou brengen. Nu de kans groot is dat er veel geld bijgemaakt zal worden, ook in andere landen dan Amerika, neemt de waarde van het geld af. Als vanzelfsprekend doet dit de koers van het zilver goed. Wanneer er meer geld in omloop komt betekent dit namelijk dat het aanbod toeneemt en dat de prijs daarom zal dalen. In dat geval kan men met een bepaalde hoeveelheid zilver meer dollars of andere munten kopen en is het zilver daarom meer waard. Om die reden wil een hoge zilverkoers dan ook niet altijd betekenen dat de waarde van het zilver is gestegen. De intrinsieke waarde van het zilver blijft zelfs altijd ongeveer gelijk. Aan de andere kant neemt de waarde van de verschillende munteenheden af waardoor het zilver relatief gezien wel degelijk meer waard wordt.

Historisch gezien is de zilver koers nog nooit zo hoog geweest als deze op het moment staat. Het is dan ook een uitstekend moment om zilver te kopen, want wanneer de koers nog verder zal gaan stijgen kan men er gemakkelijk een hoop geld aan verdienen. Iedereen die een aantal jaar geleden zilver in het bezit had en dat nu nog heeft kan er gemakkelijk een hoop geld mee verdienen door het nu te verkopen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om te wachten tot de koers van het zilver nog verder zal gaan stijgen en men op die manier helemaal een hoop geld kan verdienen. De zilver koers heeft vanaf het begin eigenlijk altijd die van het goud gevolgd. In de 19e eeuw was er in Europa zelfs bij wet vastgelegd dat deze prijzen elkaar zouden volgen. Ook nadat deze wet niet langer van kracht was bleef dit het geval. De koers van het zilver houdt daarmee in principe altijd de koers van de edelmetalen als geheel aan, het tegenovergestelde van de koers van de overige markten.

Tussen de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw beleefde de zilver koers een enorme piek. Vanuit het niets steeg de prijs naar een waarde van boven de 20 dollar per troy ounce. Dit is het gewicht waarin de koers van het zilver, net als die van goud, wordt uitgedrukt. Een troy ounce is iets meer dan 31 gram en daarmee geen standaard die we in Nederland gemakkelijk ergens anders naartoe kunnen omrekenen. Na deze piek is het zilver teruggegaan naar een paar dollar per troy ounce, met een maximum van ongeveer 5. Jarenlang heeft de zilver koers hierop gestaan, net als in de lange tijd voordat de prijs piekte op meer dan 20 dollar. De afgelopen jaren is daar echter verandering in gekomen toen er onrust ontstond op de financiële markten. Als gezegd volgt de koers van het zilver een tegenoverstelde koers en ging het daarom ineens erg goed met het zilver. De prijs is vanaf eind 2005 gaan stijgen en is daar sindsdien eigenlijk niet meer mee opgehouden. Natuurlijk gaat het stijgen van de zilver koers met vallen en opstaan, maar uiteindelijk is de prijs van het zilver aan het eind van 2010 bijvoorbeeld al boven de 30 dollar uitgekomen, een ultiem record. De prijs van het zilver is nog nooit zo hoog geweest.

De verwachting met betrekking tot de zilverkoers is echter uitstekend. Voorlopig lijkt het er niet op dat de koers van het zilver zal gaan dalen en dat de gouden tijden voor het zilver daarmee ten einde zullen komen. Over de hele wereld neemt de vraag naar zilver eigenlijk alleen maar toe en is het daarom heel interessant om juist op dit moment te gaan investeren in dit edelmetaal. Met een flinke positie in zilver kan men natuurlijk profiteren van de hoge zilver koers en helemaal wanneer deze nog verder zal stijgen. Het voordeel van investeren in zilver is daarbij dat het in heel veel elektrische apparaten wordt verwerkt. Op die manier verdwijnt er een hoop zilver, waardoor het edelmetaal steeds schaarser zal worden en de prijs daardoor hoog zal blijven. Ook de waarde van goud is natuurlijk sterk gestegen, maar bij dit edelmetaal heeft men als nadeel dat het eigenlijk maar nauwelijks door de industrie verwerkt wordt in producten.