Waarom Zilver

Zilver kopen is interessant om meerdere redenen. Uiteraard is het een prachtig edelmetaal, maar het is daarnaast ook nog eens een interessante investering wanneer men er op de juiste manier gebruik van maakt. Het kopen van zilver kan in dat geval zelfs beter passen bij de persoonlijke situatie dan bijvoorbeeld het kopen van goud. Aan de andere kant is het wel van belang om goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen zie er aan het beleggen in zilver zitten. Anders dan bij goud is het bij zilver namelijk niet zo vanzelfsprekend dat men er automatisch geld aan zal gaan verdienen. ‘Waarom zilver’ is dus een vraag die men zich maar beter goed kan stellen en die van groot belang is voor iedereen die graag een deel van het kapitaal wil beschermen tegen bijvoorbeeld de inflatie.

Zilver kopen biedt zoals gezegd wel degelijk mogelijkheden, maar niet voor iedereen. Met name particulieren die in zilver willen investeren dienen goed te kijken naar de verschillende mogelijkheden. Anders dan bij goud is het namelijk niet mogelijk om simpelweg het edelmetaal aan te kopen. Zeker wanneer het kopen van zilver zich richt op de baren van zilver is het belangrijk om er rekening mee te houden dan er BTW berekend zal worden over de aankopen. Dit betekent niet alleen dat de prijs van het zilver direct hoger uit zal vallen, maar ook dat het lastiger zal zijn om daadwerkelijk een positief rendement te genieten. Natuurlijk kan de prijs van het zilver stijgen en lijkt het kopen van zilver daarmee als vanzelfsprekend aantrekkelijk. Wanneer we kijken naar het kopen van goud is dit ook wel degelijk het geval. Wanneer men daarmee een paar procent rendement maakt is dat ook direct winst te noemen. Dit komt door het feit dat men de intrinsieke waarde dient te betalen voor het goud en hier verder geen Belasting Toegevoegde Waarde over wordt berekend. Het kopen van zilver werkt echter iets anders, aangezien men daarbij wel degelijk BTW dient te betalen. Aangezien deze belasting 19% bedraagt over de aankoopwaarde is de eerste 21% aan rendement eigenlijk nog geen winst. Pas nadat men meer dan 19% winst heeft gemaakt is er ook daadwerkelijk wat verdiend aan het eigendom van zilver. Uiteraard is een dergelijk percentage prima mogelijk wanneer de prijs van het zilver de ingezette koers vast blijft houden, maar het zal er wel voor zorgen dat het langer duurt voordat men kan gaan beginnen met het verdienen van geld.

Aan de andere kant is het kopen van zilver wel erg interessant wanneer men de vraag ‘waarom zilver’ kan beantwoorden met ‘omdat de munten zo mooi en interessant zijn’. Er bestaan namelijk een aantal zilveren munten die zijn vrijgesteld van BTW. Dit betekent dat men deze munten uitstekend kan gebruiken om te investeren en er op die manier voor kan zorgen dat een bepaald deel van het kapitaal wel degelijk in een edelmetaal kan worden omgezet om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de inflatie geen kans krijgt en de waarde behouden blijft. Zilver kopen is op die manier heel interessant en vergelijkbaar met het kopen van goud. Zo kan men dus direct gaan verdienen aan het zilver wanneer de waarde van de dollar of de euro afneemt of die van het zilver zelf groter zal worden. In tegenstelling tot bij de zilverbaren is het kopen van zilver in de vorm van munten dus wel heel interessant en kan men hier gemakkelijk geld mee verdienen.

Zilver kopen brengt daarnaast nog een ander voordeel met zich mee. Zo is het bij het kopen van zilver niet nodig om zo diep in de buidel te tasten als bij het kopen van goud. Daarbij is het namelijk nodig om bijvoorbeeld honderden of duizenden euro’s uit te geven voor een beetje goud. Wanneer men dan een relatief groot kapitaal heeft uitgegeven is het daadwerkelijke gewicht aan goud over het algemeen nog niet erg groot. Zilver kopen biedt aan de andere kant dus het grote voordeel dat er ook daadwerkelijk een aantrekkelijk gewicht wordt aangekocht en dat het daarmee als vanzelfsprekend leuk wordt om het zilver in eigen beheer te nemen. ‘Waarom zilver’ kan men op die manier ook beantwoorden met ‘omdat dit beter thuis te bewaren valt’.

Zilver kopen zorgt er natuurlijk niet voor dat men het edelmetaal beter kan bewaren in de zin van een kleiner gewicht. Het brengt juist een groter gewicht met zich mee, waardoor het van belang is dat men meer ruimte reserveert voor het zilver. Aan de andere kant is de waarde die er door het metaal vertegenwoordigd wordt een stuk kleiner, waardoor het wel degelijk aantrekkelijk is om het zilver thuis te bewaren. Zilver kopen vraagt desalniettemin natuurlijk wel om een goede beveiliging. Zo dient men er wel voor te zorgen dat het zilver op een goede manier bewaard wordt. Het kopen van zilver is namelijk nog altijd een flinke investering en men dient er daarom goed voor te zorgen dat het zilver niet in verkeerde handen kan vallen en dat men daarmee het kapitaal, of een deel hiervan, alsnog kwijtraakt.

Wanneer men op de vraag ‘waarom zilver?’ positief kan antwoorden met een van de bovengenoemde voorbeelden of een andere positieve reactie is het natuurlijk interessant om over te gaan tot de aankoop hiervan. Toch dient men het kopen van zilver af te wegen tegen het kopen van goud of het aanhouden van bijvoorbeeld contanten of spaartegoeden. Wanneer men het zilver kopen serieus neemt en dit op de juiste manier weet te doen kan het een hoop voordelen bieden, maar er bestaan ook voldoende voorbeelden van mensen die er te gemakkelijk over dachten en op die manier geen geld verdienden en het zelfs verloren. Het kopen van zilver dient goed overwogen te gebeuren en kan op die manier een hoop geld opleveren. Mensen die zilver kopen hebben er, mist het juist gebeurt, namelijk betrekkelijk weinig omkijken naar.